Hogere dosering voor micro-organismen die gevoelig zijn bij verhoogde blootstelling.

Vóór januari 2022 werd een standaarddosis van een bepaald antibioticum gegeven voor  zowel 'gevoelige' als 'intermediair gevoelige' micro-organismen. Op basis van nieuw aangenomen klinische breekpunten heeft EUCAST (Europees Comité voor tests op antimicrobiële resistentie) de definitie van ‘intermediate gevoeligheid (weergegeven als ‘I’ in het resistentiepatroon)’ gewijzigd naar ‘gevoelig bij verhoogde blootstelling’: geselecteerde micro-organismen zijn alleen gevoelig bij verhoogde blootstelling waardoor een behandeling met een hogere dosis nodig is. De Stichting  Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) heeft daarom de dosisadviezen voor volwassenen voor bepaalde micro-organisme -geneesmiddel combinaties verhoogd.

Ook voor kinderen is het aannemelijk dat deze dosisadviezen moeten worden aangepast om de verhoogde blootstelling te bereiken.  Er is echter geen onderzoek bij kinderen beschikbaar dat bevestigt met welke verhoogde dosering een goede blootstelling bereikt wordt.  De SWAB-ID werkgroep van kinderinfectiologen heeft daarom op basis van consensus dosisaanbevelingen voorgesteld voor deze combinaties van micro-organismen en geneesmiddelen. De verhoogde dosering is meestal terug te voeren op de huidige hoge dosering in een doseerrange of op specifieke hogere doses voor ernstige infecties en geëxtrapoleerd uit de doseringsschema's voor volwassenen.

Het Kinderformularium zal in samenwerking met het RadboudUMC onderzoeken of PBPK of PopPK modellen kunnen bevestigen of deze hogere doses inderdaad leiden tot de gewenste verhoogde blootstelling bij kinderen.

De nieuwe doseeradviezen voor infecties door micro-organismen die gevoelig zijn bij een verhoogde blootstelling zullen als aparte indicatie worden toegevoegd aan de geneesmiddelpagina in het Kinderformularium.

← Terug naar overzicht